Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Η τεχνική του νομπελίστα φυσικού Φάινμαν που εγγυάται την κατανόηση και των πιο δύσκολων θεμάτων


Ο Ρίτσαρντ Φάινμαν ήταν κορυφαίος θεωρητικός φυσικός η ενασχόληση του οπίου στο πεδίο της κβαντικής μηχανικής του «χάρισε» το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής κυρίως για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής και τα γνωστά πλέον ως διαγράμματα Φάινμαν. Πολλοί βέβαια γνωρίζουν τον Φάινμαν και από άλλες θεωρίες σχετικά με την πρόβλεψη της ύπαρξης των κουάρκς, την εξήγηση περί  υπερρευστότητας του υγρού ηλίου.
Αν και έφυγε από τη ζωή το 1988, παραμένει ένας εκ των δημοφιλέστερων φυσικών μαζί με τον Αϊνστάιν αλλά ίσως πιο κατανοητός αφού με τις «Διαλέξεις Φάινμαν για τη Φυσική» (The Feynman Lectures on Physics) κατάφερε να με έναν εξαιρετικά προσιτό τρόπο να επικοινωνήσει στους μη ειδήμονες μια σειρά από έννοιες και θεωρίες της φυσικής.
Για τον ίδιο η εξήγηση ενός σύνθετου πχ φαινομένου με απλά λόγια ήταν απόδειξη πως κάποιος έχει πλήρως κατανοήσει αυτό που πασχίζει να μάθει. Σε νεαρή λοιπόν ηλικία, και συγκεκριμένα όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Πρίνιστον ανέπτυξε την γνωστή πια ως «τεχνική Φάινμαν» που δίνει τη δυνατότητα πλήρους και ενδελεχούς κατανόησης μιας ιδέας, ενός φαινομένου, μιας θεωρίας κλπ.

Η τεχνική αυτή είναι απλή και περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:
1. Επιλέξτε ένα θέμα που θέλετε να κατανοήσετε και αρχίστε να το μελετάτε. Γράψτε σε ένα σημειωματάριο όλα όσα γνωρίζετε σχετικά με το θέμα αυτό και συμπληρώνετε ό,τι καινούριο μαθαίνετε σχετικά με αυτό.
2. Προσωποποιηθείτε ότι διδάσκετε το θέμα αυτό σε μια τάξη με μαθητές και βεβαιωθείτε πως έχετε την ικανότητα να εξηγήσετε το θέμα με τους πιο απλούς όρους.
3. Όποτε βλέπετε ότι δυσκολεύεστε, επιστρέψτε στα βιβλία απ όπου αντλήσατε τις αρχικές πληροφορίες. Εντοπίστε τα κενά στις γνώσεις, διαβάστε ξανά τα επίμαχα σημεία ώστε να καταφέρετε τελικά να εξηγήσετε το θέμα σε όλη του την έκταση.
4. Επαναλάβετε την όλη διαδικασία, απλοποιώντας τους όρους και γενικά τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε και επιλέξτε να συνδέσετε τα γεγονότα που περιγράφετε με αναλογίες που θα βελτιώσουν το επίπεδο κατανόησης.


http://www.huffingtonpost.gr/2017/01/21/life-texniki-feynman-nobelista-fysikou-katanohsh-dyskolwn-thematwn_n_14300304.html

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Καλή Χρονιά!



Το 2018 είναι εδώ και πολλές ευχές ανταλλάξαμε όλοι περισσότερο ή λιγότερο καρδιακές...

Τώρα, αφού έχουμε απομακρυνθεί από την συναισθηματική φόρτιση των γιορτινών ημερών, ας αναλογιστούμε ποιες και πόσες από τις ευχές που δώσαμε και πήραμε μπορούμε και, κυρίως, θέλουμε να προσπαθήσουμε να τις συμπεριλάβουμε στην φετινή μας, τουλάχιστον, πραγματικότητα.

Κάποιες από αυτές δεν μπορεί, θα αφορούν στην επαγγελματική ζωή μας, στο σχολείο και στους μαθητές μας, στους συναδέλφους και στον Διευθυντή ή στην Διευθύντριά μας, στο εργασιακό περιβάλλον μας γενικότερα, που τόσο σημαντικό είναι για μας είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι.

Ας φροντίσουμε να περνάμε ποιοτικά το χρόνο μας εκεί, για να είναι όλοι καλά και εμείς καλύτερα, όπως λέμε τελειώνοντας τα παραμύθια, που αναφέρονται σε μεγάλες αλήθειες με τρόπο ευφάνταστο για να μεταφέρουν ως εμάς την εμπειρία πολλών γενεών.

Καλή χρονιά να έχουμε!