Στιγμιότυπο από το εσωτερικό του σπηλαίου «Φράγχθι», στα βόρεια του κόλπου της Κοιλάδας Αργολίδας, που κατοικήθηκε για χιλιάδες χρόνια. Η αποστολή για τον εντοπισμό του πρώτου ευρωπαϊκού οικισμού, με την ονομασία "Terra Submersa" είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου της Γενεύης, του μουσείου Latenium του Νεσατέλ (Ελβετία), της Ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και της εταιρείας Planet Solar.
Πηγή:http://www.zougla.gr/greece/article/to-planetsolar-psaxni-stin-argolida-ton-proto-evropaiko-ikismo
Άλλες σχετικές διευθύνσεις:
http://www.theverge.com/2013/6/22/4454980/ms-turanor-planetsolar-solar-powered-boat-photo-essay
ή
http://eirinika.gr/gr/blog/new-ideas/texnologia/planet-solar.asp
Πηγή:http://www.zougla.gr/greece/article/to-planetsolar-psaxni-stin-argolida-ton-proto-evropaiko-ikismo
Το 1872 ο Φιλέας Φογκ, ο ριψοκίνδυνος ήρωας του Ιουλίου Βερν, στοιχημάτισε όλη του την περιούσια ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Σήμερα, 139 χρόνια μετά, το μήνυμα του κλασικού βιβλίου του Βερν αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου σκάφους, που επίσης φιλοδοξεί να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.
Στον ρόλο του Φιλέα Φογκ του 21ου αιώνα συναντάμε τον Raphaël Domjan, έναν 38χρονο μηχανολόγο και πιλότο από την Ελβετία, που πίστεψε στη δύναμη του ήλιου και έβαλε στόχο να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου με ένα σκάφος που θα το κινεί μόνο η ηλιακή ενέργεια. Συμπαραστάτης σε αυτό το όραμα στάθηκε ο Γερμανός επιχειρηματίας Immo Ströher, με εμπειρία στο χώρο των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και με έντονες οικολογικές ανησυχίες.
Ο Raphaël Domjan ίδρυσε την εταιρεία PlanetSolar SA στο Yverdon τη δεκαετία του ’90, με πρωταρχικό στόχο την υλοποίησή του οράματός του, του σκάφους που θα ταξίδευει στις 7 θάλασσες με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον. Γρήγορα η ιδέα έγινε πραγματικότητα, σε ένα μοντέλο μοναδικό μέχρι σήμερα στο είδος του, το MS TURANOR PlanetSolar. Ένα φουτουριστικό καταμαράν, που δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με τους χαρακτηριστικούς ρύπους των ντιζελοκινητήρων, αλλά καταναλώνει μόνο την ενέργεια του ήλιου. Άλλωστε και η ονομασία TURANOR, προέρχεται από τη γλώσσα των ξωτικών, που ο J.R.R. Tolkien δημιούργησε για την τριλογία Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και σημαίνει η δύναμη του ήλιου.
Το MS TURANOR PlanetSolar δεν είναι απλώς το όνειρο ενός ανθρώπου. Είναι το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσμο, ένα σκάφος που πράγματι μπορεί να ταξιδεύσει σε όλες τις θάλασσες. Το καταμαράν, που κόστισε 12,5 εκατομμύρια ευρώ, έχει μήκος 31 μέτρα, πλάτος 15 και διαθέτει 536,65 τετραγωνικά μέτρα φωτοβολταϊκών πάνελ. Η κατασκευή του κράτησε 14 μήνες και πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο Knierim Yachtbau, στο Kiel της Βόρειας Γερμανίας. Για τη δημιουργία του συνεργάστηκαν ειδικοί από διάφορα επιστημονικά πεδία, με κοινό παρονομαστή την αφοσίωσή τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Πράγματι, παρά τις εντυπωσιακές διαστάσεις του, το ηλιακό καταμαράν κινείται αθόρυβα, χωρίς να μολύνει το περιβάλλον με επικίνδυνα απόβλητα.
Το ταξίδι του MS TURANOR PlanetSolar και του εξαμελούς πληρώματός του ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 στο Μονακό, όπου και αναμένεται να επιστρέψει την άνοιξη του 2012 ολοκληρώνοντας το ταξίδι του. Ο κυβερνήτης σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού θα προσπαθεί να κρατά το σκάφος κοντά στον ισημερινό για να εκμεταλλεύεται, όπως είναι λογικό, την ηλιοφάνεια. Σύμφωνα με το πλάνο της ρότας του, θα καλύψει 50.000 χλμ και, πριν βρεθεί ξανά στα νερά της Μεσογείου, θα έχει πλεύσει τον Ατλαντικό Ωκεανό, το κανάλι του Παναμά, τον Ειρηνικό, τον Ινδικό και τη Διώρυγα του Σουέζ. Λιμάνια – σταθμοί θα είναι το Μαϊάμι, το Κανκούν, το Brisbane, το Χονγκ Κονγκ, η Σαγκάη, η Σιγκαπούρη, το Μουμπάι και το Αμπού Ντάμπι.
Το φιλόδοξο σχέδιο έχει σαν στόχο να αποδείξει τις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των φωτοβολταϊκών, τονίζοντας ότι έχουμε κατακτήσει πλέον την τεχνολογία για την εκμετάλλευση αυτών των μέσων. Παράλληλα το ίδιο το σκάφος αποτελεί ένα δείγμα της τεχνολογικής εξέλιξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της προηγμένης επιστημονικής έρευνας, που αυτή συνεπάγεται.
Επίσης η ασυνήθιστη εμφάνιση του μοντέλου, η οποία τραβά αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού στα λιμάνια που δένει, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτη από τους δημιουργούς του. Κάθε σταθμό του σκάφους συνοδεύουν εκθέσεις, που ενημερώνουν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Οι εκθέσεις συμπληρώνονται από πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις και προβολές ταινιών.
Και αν ακόμα βρισκόμαστε μακριά από την πιθανότητα να ταξιδεύουμε στα ελληνικά νησιά με σκάφη που δεν θα μολύνουν τις θάλασσές μας, ο Raphaël Domjan και οι συνεργάτες του μας επιτρέπουν να ελπίζουμε πως μια μέρα αυτό θα συμβεί. Όπως δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος, το MS TURANOR PlanetSolar είναι ένα συμβολικό βήμα προς έναν καλύτερο κόσμο.
Το επίσημο site για τις δραστηριότητες του πλοίου: http://www.planetsolar.org/boatΆλλες σχετικές διευθύνσεις:
http://www.theverge.com/2013/6/22/4454980/ms-turanor-planetsolar-solar-powered-boat-photo-essay
ή
http://eirinika.gr/gr/blog/new-ideas/texnologia/planet-solar.asp
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου