Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Επιστρέφοντας από τα Ανώγεια της Κρήτης!

Ν Καζαντζάκης Αναφορά στον Γκρέκο

Μια μέρα ήταν άνοιξη, χαρά θεού, τα παράθυρα ήταν ανοιχτά κι έμπαινε η μυρωδιά από μια ανθισμένη μανταρινιά στο αντικρινό σπίτι. Το μυαλό μας είχε γίνει κι αυτό ανθισμένη μανταρινιά και δεν μπορούσαμε πια ν’ ακούμε για οξείες και περισπωμένες. Κι ίσια ίσια ένα πουλί είχε καθίσει στο πλατάνι της αυλής του σχολειού και κελαηδούσε. Τότε πια ένας μαθητής, χλωμός, κοκκινομάλλης, πούχε έρθει εφέτο από το χωριό, Νικολιό τον έλεγαν, δε βάσταξε, σήκωσε το δάκτυλο
--Σώπα δάσκαλε, φώναξε! Σώπα δάσκαλε ν’ ακούσομε το πουλί!  



Επέστρεψα από την Συνδιάσκεψη Εκπαιδευτικών στη Δυτική Κρήτη, που πραγματοποιήθηκε 11-13 Δεκεμβρίου 2014 στα Ανώγεια & στο Ηράκλειο με θέμα: 

«Αειφόρος Σχολική Ηγεσία: αξιοπρέπεια και ευθύνη»

Αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά από μια εμπειρία εξαιρετική από κάθε πλευρά!
Κουβεντιάσαμε για τις αγωνίες μας, τους προβληματισμούς μας και τους φόβους μας για μια δύσκολη περίοδο στα σχολεία μας.
Δεν μείναμε όμως εκεί... 
Μέσα από ιδέες, σκέψεις και προτάσεις, που υλοποιούνται ή/και προτείνονται ανακαλύψαμε δρόμους που μας οδηγούν με αισιοδοξία σε μια ρεαλιστική διαδρομή προς την βελτίωση της καθημερινότητας στο σχολείο.

Η συνάδελφος Σχολική Σύμβουλος των καθηγητών ΠΕ04 στην Δ. Κρήτης, κ. Μαρία Καλαθάκη κατάφερε να συγκροτήσει μια ουσιαστική οργανωτική ομάδα, που μας άφησε έκπληκτους!!!
Βρεθήκαμε μπροστά σε μια ομάδα φιλοξενίας που περιελάμβανε τον Περιφερειακό Διευθυντή, τους Προϊσταμένους Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης, Σχολικούς Συμβούλους, Διευθυντές Σχολείων και Εκπαιδευτικούς.
Η Εκπαιδευτική Ηγεσία της Κρήτης ήταν μαζί μας κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης, στην οποία ήρθαν με τα δώρα τους (προϊόντα της Κρητικής Γης) και συμμετείχαν ως ισότιμοι συνομιλητές!
Αυτό δεν το έχω ξαναζήσει ευρισκόμενη προς το τέλος της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας και μπορώ να το εκτιμήσω, όπως πρέπει!

Έφυγα με τη βεβαιότητα ότι για να δούμε το Ελληνικό Σχολείο να ΑΝΟΙΓΕΙ και να ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ με την κοινωνία προετοιμάζοντας επαρκώς τους μαθητές ως αυριανούς πολίτες,
θα πρέπει να μάθουμε να ΣΥΝεργαζόμαστε, να ΣΥΝομιλούμε, να προσπαθούμε ως ομάδες για το ΑΔΥΝΑΤΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου