Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Αλεσάντρο Βόλτα: Ο άνθρωπος που ανακάλυψε την ηλεκτρική μπαταρία

O Ιταλός φυσικός και εφευρέτης Αλεσάντρο Βόλτα, είναι το τιμώμενο πρόσωπο στο σημερινό (18/2) Doodle της Google, με αφορμή την 270η επέτειο από τη γέννησή του.




Ο Αλεσάντρο Βόλτα (Ιταλ.Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta) (18 Φεβρουαρίου 1745 - 5 Μαρτίου 1827) ήταν Ιταλός φυσικός, ο οποίος έγινε κυρίως γνωστός για την εφεύρεση της ηλεκτρικής μπαταρίας το 1800.

Βιογραφία

Γεννήθηκε και σπούδασε στο Κόμο (Ιταλ. Como) της Λομβαρδίας. Δε μίλησε μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ παρουσίαζε διανοητικά προβλήματα. Από την ηλικία των επτά ετών όμως, ήταν στο επίπεδο των άλλων παιδιών και άρχισε σύντομα να τα προσπερνά. Οι γονείς του, ο Φίλιππο Βόλτα (Filippo Volta) και η Maria Maddalena Inzaghi, τον έστειλαν σε χριστιανικό σχολείο με σκοπό να γίνει δικηγόρος. Το 1774, έγινε καθηγητής της φυσικής στο γυμνάσιο του Κόμο. Το πάθος του ήταν πάντα η μελέτη της ηλεκτρικής ενέργειας και ενώ ακόμα όταν ήταν νέος σπουδαστής έγραψε και ένα ποίημα στα λατινικά σε αυτήν την συναρπαστική νέα ανακάλυψη. Το πρώτο επιστημονικό έγγραφό του, είχε τον τίτλο "De vi attractiva ignis electrici ac phaenomenis inde pendentibus". Πολύ νέος δημοσίευσε την πρώτη του πραγματεία πάνω στη «λουγδουνική λάγηνο», έναν νέο βελτιωμένο τύπο ηλεκτροσκοπίου. Το επίτευγμα αυτό του χάρισε τον τίτλο του καθηγητή φυσικής στη γενέτειρά του, το Κόμο, αλλά και τον τίτλο του επίτιμου μέλους της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου. Η επόμενη επινόησή του ήταν το «ηλεκτροφόρο», δηλαδή δύο μεταλλικές πλάκες, η μία από εβονίτη και η άλλη με μονωτική λαβή που αλληλοφορτίζονταν θετικά και αρνητικά. Κατ´ουσίαν αυτή ήταν η πρώτη μπαταρία. Ακολούθησαν οι ανακαλύψεις του ευδιόμετρου, του «ηλεκτρικού πιστολιού», της άσβηστης «λυχνίας υδρογόνου» και ως επακόλουθο η έδρα φυσικής στο πανεπιστήμιο της Παβίας.

Συμβολή στη Φυσική

Ο Βόλτα εισήγαγε τις έννοιες του δυναμικού (τάσης) και της ηλεκτρικής χωρητικότητας. Εφηύρε τη βολταïκή στήλη (ηλεκτρική μπαταρία), το ηλεκτρόμετρο και το ευδιόμετρο. Αργότερα μαζί με τους Λαβουαζιέ και Λαπλάς συμμετείχε σε πειράματα για τον ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό, ενώ με τον Γκαλβάνι πειραματίστηκε πάνω στον ζωικό ηλεκτρισμό. Διαμάχη, όμως, με τον τελευταίο οδήγησε τον Βόλτα σε πυρετώδεις προσωπικές μελέτες, που του έδωσαν το δικαίωμα το 1800 να ανακοινώσει τη σπουδαιότατη ανακάλυψη της πρώτης πηγής συνεχούς ρεύματος, της περίφημης «βολταϊκής στήλης» με ηλεκτρόδια από χαλκό (+) και ψευδάργυρο (-) και ηλεκτρολύτη θειικό οξύ. ΟΜέγας Ναπολέων για να τον τιμήσει του απένειμε τον τίτλο του κόμη της Λομβαρδίας, ενώ πολύ αργότερα, το 1881, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έδωσε προς τιμήν του το όνομα Volt (βολτ) στη μονάδα τάσης του ρεύματος.

Συμβολή στη Χημεία

Ο Βόλτα ανακάλυψε το μεθάνιο (CH4).

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Νέος επικαιροποιημένος Εργαστηριακός Οδηγός για τη Φυσική Β' Γυμνασίου

Έχει εγκριθεί από το  Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) νέος επικαιροποιημένος Εργαστηριακός Οδηγός για τη Φυσική Β' Γυμνασίου.

Η συγγραφική ομάδα του διδακτικού πακέτου Φυσικής Β' Γυμνασίου  (Ν. Αντωνίου - Π. Δημητριάδης - Κ. Καμπούρης - Κ. Παπαμιχάλης - Λ. Παπατσίμπα) υλοποίησε και υπέβαλε τον ΟΔΗΓΟ στο ΙΕΠ προς έγκριση.

Ο νέος οδηγός ήδη αναρτήθηκε στο ψηφιακό σχολείο, στη διεύθυνση: 
http://ebooks.edu.gr/courses/DSGYM-B200/document/4b98e7161vsk/4b98e77fcqov/4bf254e5k19s.pdf


ή ΕΔΩ
 
Προωθήθηκε στον "Διόφαντο" για εκτύπωση, τη νέα σχολική χρονιά. 




Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Η Μεγάλη Έκρηξη δεν συνέβη ποτέ, σύμφωνα με νέα θεωρία

Το θεωρητικό μοντέλο προσπαθεί να εναρμονίσει την κβαντική θεωρία με τη γενική θεωρία της σχετικότητας και, όπως περιγράφουν οι δύο επιστήμονες σε άρθρο τους στο περιοδικό Physics Letters B, μπορεί να εξηγήσει επίσης τη σκοτεινή ενέργεια, λύνοντας έτσι κι άλλα προβλήματα.

Περίληψη του άρθρου στο Physics Letters B: 
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0370269314009381

Το σύμπαν ίσως υπάρχει αιώνια, και επομένως δεν έγινε ποτέ μια Μεγάλη Έκρηξη που το δημιούργησε, συμπεραίνει ένα νέο μοντέλο που ανέπτυξαν δύο φυσικοί από το πανεπιστήμιο της Μπένχα στη Αίγυπτο και του Λέθμπριτζ στον Καναδά.
Το θεωρητικό μοντέλο προσπαθεί να εναρμονίσει την κβαντική θεωρία με τη γενική θεωρία της σχετικότητας και, όπως περιγράφουν οι δύο επιστήμονες σε άρθρο τους στο περιοδικό Physics Letters B, μπορεί να εξηγήσει επίσης τη σκοτεινή ενέργεια, λύνοντας έτσι κι άλλα προβλήματα.
Η γενική πεποίθηση για την ηλικία του σύμπαντος είναι πως ανέρχεται στα 13,8 δισ. χρόνια, όπως υπολογίζεται από τη γενική θεωρία της σχετικότητας. Τότε, ένα σημείο με άπειρη πυκνότητα, γνωστό ως μοναδικότητα (singularity), άρχισε να διαστέλλεται με τη Μεγάλη Έκρηξη, δημιουργώντας έτσι εξελισσόμενο τον κόσμο που μας περιβάλλει.
Παρόλο που ένα τέτοιο φαινόμενο προκύπτει απευθείας από τους νόμους της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, μερικοί επιστήμονες το θεωρούν προβληματικό, επειδή τα μαθηματικά μπορούν να εξηγήσουν τι συνέβη αμέσως μετά στη μοναδικότητα – και όχι τη χρονική στιγμή «μηδέν» ή νωρίτερα από τη Μεγάλη Έκρηξη.
«Πρόκειται για το πιο σοβαρό πρόβλημα της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, αφού κάνει τους νόμους της φυσικής να παρουσιάζουν ασυνέχεια», λέει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα Phys.org ο Αχμέτ Φαράζ Αλί,  φυσικός από το Πανεπιστήμιο Μπένχα και ένας από τους συγγραφείς του άρθρου.
Αντίθετα, το μοντέλο των δύο επιστημόνων επιλύει αυτό το πρόβλημα, αφού σύμφωνα με αυτό το σύμπαν δεν έχει χρονική αρχή και τέλος. Επομένως, καταργεί ουσιαστικά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Οι δύο φυσικοί τονίζουν με έμφαση πως το μοντέλο τους δεν δημιουργήθηκε ad hoc, σε μία προσπάθεια να παρακαμφθεί η ιδέα της Μεγάλης Έκρηξης της μοναδικότητας.
Για την κατασκευή του, βασίσθηκαν στην ιδέα των κβαντικών τροχιών, που διατύπωσε τη δεκαετία του ’50 ο θεωρητικός φυσικός και φιλόσοφος Ντέιβιντ Μπομ, καταλήγοντας έτσι σε κβαντικές διορθώσεις των εξισώσεων Φρίντμαν, οι οποίες περιγράφουν τη διαστολή του σύμπαντος στα πλαίσια της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.
Παρόλο που το μοντέλο τους δεν είναι μια πλήρης θεωρία κβαντικής βαρύτητας, περιέχει στοιχεία από την κβαντική μηχανή και τη γενική θεωρία της σχετικότητας, ενώ οι δύο ερευνητές εκτιμούν πως, ακόμη κι όταν διατυπωθεί μία πλήρης θεωρία που να ενοποιεί πλήρως τις δύο περιγραφές της φύσης, τα συμπεράσματά τους θα εξακολουθούν να ισχύουν.
Πάντως, πέρα από το ότι δεν περιλαμβάνει τη Μεγάλη Έκρηξη μιας μοναδικότητας ως αρχής του σύμπαντος, το νέο μοντέλο αποκλείει επίσης ότι το σύμπαν θα αρχίσει να συρρικνώνεται, καταλήγοντας σε ένα σημείο άπειρης πυκνότητας.
Με κοσμολογικούς όρους, οι κβαντικές διορθώσεις «μεταφράζονται» σε μία κοσμολογική σταθερά, η οποία που δεν χρειάζεται την ύπαρξη της σκοτεινής ενέργειας για να δικαιολογηθεί. Επίσης, οι προβλέψεις του μοντέλου συμφωνούν με την κοσμολογική σταθερά και την πυκνότητα του σύμπαντος, όπως προκύπτουν από τις παρατηρήσεις.
Με φυσικούς όρους, το μοντέλο περιγράφει το σύμπαν σαν να κατακλύζεται από ένα κβαντικό ρευστό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ρευστό αυτό πιθανόν αποτελείται από βαρυτόνια – υποθετικά σωματίδια χωρίς μάζα που αναλαμβάνουν να «μεταφέρουν» τις δυνάμεις ανάμεσα σε δύο σώματα που αλληλεπιδρούν. Αν υπάρχουν, τα βαρυτόνια θεωρείται πως θα παίξουν κεντρικό ρόλο σε μια θεωρία κβαντικής βαρύτητας.
Οι δύο φυσικοί σκοπεύουν να αναλύσουν ακόμη περισσότερο το μοντέλο τους, μεταξύ άλλων για να το προσαρμόσουν σε μικρές διαταραχές που καθιστούν το σύμπαν τοπικά ανομοιογενές. Πάντως, δεν αναμένουν ότι τα συμπεράσματά τους θα αλλάξουν σημαντικά.

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Θέμα: «Ημερίδα ενημέρωσης για την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) και το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριό της»


Λάρισα, 02 Φεβρουαρίου 2015
Αρ. Πρωτ. 4


Αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί
Αποστέλλουμε αυτό το σημείωμα προκειμένου να σας ενημερώσουμε για την ίδρυση της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) με έδρα τη Λάρισα (Αρ. 86/2014 – Ειρηνοδικείου Λάρισας). Η πρωτοβουλία δημιουργίας της Ε.Ε.Π.Ε.Κ. – η οποία είναι ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα - ανήκει σε έναν μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση καινοτόμων δράσεων στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.  
Πρωταρχική επιδίωξη της Ε.Ε.Π.Ε.Κ. αποτελεί η διοργάνωση (και στη συνέχεια θεσμοθέτηση) του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας (Λάρισα, 23-25 Οκτωβρίου 2015). Το συνέδριο απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και θα έχει ευρύ επιστημονικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα.
Δικαίωμα συμμετοχής στην Ε.Ε.Π.Ε.Κ έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια ή τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανεξαρτήτως ειδικότητας (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, καθηγητές ιδιωτικής εκπαίδευσης), καθώς και οποιοσδήποτε άλλος αποδεδειγμένα ασχολείται με την εκπαιδευτική καινοτομία (π.χ. όσοι έχουν δημοσιευμένες εισηγήσεις σε ημερίδες ή συνέδρια ή περιοδικά ή εκπαιδευτικές Πύλες με θέμα που αφορά στο σχεδιασμό ή στην εφαρμογή ή στην προώθηση εκπαιδευτικών δράσεων σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή το εξωτερικό). Για την εγγραφή των ενδιαφερόμενων στην Ε.Ε.Π.Ε.Κ απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης εγγραφής μέλους (ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.eepek.gr).
Θεωρούμε ότι η ενεργή συμμετοχή σας στην Ε.Ε.Π.Ε.Κ. καθώς και στο επερχόμενο συνέδριό της θα βοηθήσει αποφασιστικά στην επίτευξη των σκοπών της. Για το λόγο αυτό σας απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και συνεργασίας.
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας σχετικά με τους στόχους της Ένωσης, τα πεπραγμένα της κατά την ολιγόμηνη λειτουργία της, αρκετά παραδείγματα εκπαιδευτικής καινοτομίας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και σε διάφορες ειδικότητες καθώς και την επίσημη αναγγελία του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, η Ε.Ε.Π.Ε.Κ. διοργανώνει ημερίδα που απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, ώρα 17.30 – 20:00, στο Αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Κουμουνδούρου 17-19 (γωνία με Ανθ. Γαζή). Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Κολοκοτρώνης
Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής

Η Γεν. Γραμματέας

Βασιλική Βασιλοπούλου
Εκπαιδευτικός Β/θμιας


Ημερίδα Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.),




Σας προσκαλούμε στην 1η πανελλαδική
ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει η
Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της
Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.),
με θέμα: «Η Καινοτομία στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση».
Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του
4ου Δ.Σ. Λάρισας  (Κουμουνδούρου 17-19),
την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, και ώρα 5.30 μ.μ.

* Η είσοδος είναι ελεύθερη.
**Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν
βεβαιώσεις παρακολούθησης.
*** θα δοθεί η δυνατότητα εγγραφής στην Ε.Ε.Π.Ε.Κ σε όσους το επιθυμούν.

Σας ευχαριστούμε που θα μας τιμήσετε
με την παρουσία σας.  

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Π.Ε.Κ.