Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ο δεκάλογος της θεωρίας της Maria Montessori


Ο δεκάλογος της θεωρίας της Maria Montessori
Η Maria Montessori είναι η γυναίκα που δίδαξε στα παιδιά την αγάπη για τη μάθηση και στους μεγάλους την αγάπη για το κάθε παιδί.
Η Maria Montessori (1870-1952) σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και έγινε η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Ιταλία! Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της στην Ιατρική, οι κλινικές παρατηρήσεις της την οδήγησαν στο να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν.
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά κατασκευάζουν αυτά που θα μάθουν από ότι υπάρχει στο περιβάλλον τους.
Το 1902 ξεκίνησε τις σπουδές της στην παιδαγωγική, την πειραματική ψυχολογία και την ανθρωπολογία.Έδωσε διαλέξεις για εκπαιδευτικές μεθόδους που αφορούν σε παιδιά που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες.
Το 1907 εγκαινιάστηκε το "Casa de Bambini". Ήταν το πρώτο σπίτι στη συνοικία San Lorenzo της Ρώμης και έγινε η πηγή της μεθόδου Montessori για τους εκπαιδευτικούς.
Το 1911 φεύγει από τον κλάδο της Ιατρικής και ασχολείται με το εκπαιδευτικό έργο. Το 1913 ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και η σύζυγός του Mαμπέλ εγκαινίασαν τoν Μορφωτικό Σύλλογο Μontessori (Montessori Educational Association) στην Ουάσινγκτον.
Εισέρχεται στον κόσμο της Παιδαγωγικής μια νέα μέθοδος, στην οποία τα υλικά είναι κύρια πηγή μάθησης κατά την προσχολική περίοδο. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην προώθηση της πρωτοβουλίας και την ανταπόκριση του παιδιού με τη χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό. Το παιδί πρέπει να μαθαίνει σύμφωνα με το δικό του ρυθμό και έτσι να ανακαλύπτει τη γνώση.
o-dekalogos-tis-theorias-tis-maria-montessori.jpg
Ο Δεκάλογος
1. Μην αγγίζετε ένα παιδί παρά τη θέληση του.
2. Μην μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί και μην χρησιμοποιείτε άσχημα λόγια όταν αναφέρεστε σε αυτό κατά την απουσία του.
3. Επικεντρωθείτε στο να ενισχύσετε και να βοηθήσετε να αναπτυχθούν τα θετικά στοιχεία και οι υπάρχουσες ικανότητες του παιδιού ώστε να μην αφήνουν χώρο για το "κακό".
4. Βοηθήστε το να συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του περιβάλλοντος μάθησης. Αφιερώστε σχολαστική και συνεχή φροντίδα σε αυτό. Βοηθήστε το παιδί να συνάψει εποικοδομητική σχέση με το περιβάλλον του. Δείξτε του το περιβάλλον μέσα στο οποίο κρύβονται τα μέσα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του και υποδείξετε του την κατάλληλη χρήση τους.
5. Να είστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα ενός παιδιού που έχει την ανάγκη σας και πάντα να ακούτε και να απαντάτε στο παιδί που σας απευθύνεται.
6. Σεβαστείτε το παιδί που κάνει κάτι λάθος και μπορεί αργότερα να εντοπίσει μόνο του το λάθος και να διορθωθεί, αλλά να διακόψετε άμεσα και ρητά κάθε καταχρηστική χρήση του περιβάλλοντος και κάθε κίνηση που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο το παιδί,το περιβάλλον του ή τους άλλους.
7. Σεβαστείτε το παιδί τη στιγμή που ξεκουράζεται ή τη στιγμή που παρακολουθεί άλλους να εργάζονται ή όταν συλλογίζεται τι έχει κάνει ή τι θέλει να κάνει. Μην το κατευθύνετε ούτε να το αναγκάζετε σε άλλες μορφές δραστηριοτήτων.
8. Βοηθήστε το παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση κάποιας δραστηριότητας και δεν μπορεί να βρει τι θέλει να κάνει.
9. Να είστε ακούραστοι στο να επαναλαμβάνετε αυτό που θέλετε στο παιδί που αρνήθηκε λίγο νωρίτερα να σας ακούσει, να βοηθάτε το παιδί να αποκτήσει ό, τι δεν έχει ακόμη κατακτήσει και να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες του. Κάνετε το δημιουργώντας το μαθησιακό περιβάλλον με φροντίδα, εξοπλισμένοι με αυτοσυγκράτηση και σιωπή, χρησιμοποιώντας ήπια λόγια και γεμάτη αγάπη παρουσία. Κάνετε αισθητή την παρουσία σας στο παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση και αποστασιοποιηθείτε από το παιδί που έχει βρει τις απαντήσεις του.
10. Πάντα να συμπεριφέρεστε στο παιδί χρησιμοποιώντας τους καλύτερους τρόπους σας και να του προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό σας .
http://www.o-klooun.com/anadimosiefseis/o-dekalogos-tis-theorias-tis-maria-montessori

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Οι γιατροί προτείνουν να ανοίγουν τα σχολεία μετά τις 8.30

http://www.ereportaz.gr/i-giatri-protinoun-na-anigoun-ta-scholia-meta-tis-8-30/


Το κέντρο ελέγχου Ασθενειών -CDC στις ΗΠΑ ύστερα από μελέτη του, έφτασε στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι κατά τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τους θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο μετά τις 8.30 το πρωί. Οι γιατροί συμβουλεύουν ότι οι έφηβοι θα πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 8,5 με 9,5 ώρες όμως οι περισσότεροι από αυτούς δεν το καταφέρνουν ποτέ, λόγω διαβάσματος μέχρι αργά είτε απλής συνήθειας.
«Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία, την ασφάλεια και τη σχολική επίδοση των παιδιών. Η πρόωρη έναρξη του σχολείου εμποδίζει πολλά παιδιά να κοιμηθούν όσο πρέπει» ανέφερε η επιδημιολόγος Αν Γουίτον, υπεύθυνη της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Morbidity and Mortality Weekly Report» του CDC.

Μετρήσεις στο CERN αλλάζουν την εικόνα μας για τον κόσμο

http://www.anixneuseis.gr/?p=126826
Μετρήσεις στο CERN αλλάζουν την εικόνα μας για τον κόσμο

Φαίνεται πως οι επικρατούσες αντιλήψεις για τη δομή της ύλης δεν ικανοποιούν πλήρως τους φυσικούς οι οποίοι αναζητούν μια ενιαία –και πειστική– θεωρία που ίσως αλλάξει την εικόνα μας για τον κόσμο. Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, οι μετρήσεις από έναν από τους τέσσερις ανιχνευτές του CERN, τον LHCb, δημιουργούν αμφιβολίες για την ισχύ τής μέχρι σήμερα παραδεδεγμένης θεωρίας του «Καθιερωμένου Προτύπου», όπως αποκαλείται (Standard Model).
Το μεγάλο όνειρο των φυσικών είναι να ανακαλύψουν μια ενιαία θεωρία που να ερμηνεύει τη δομή της ύλης. Και μέχρι σήμερα αυτό δεν το έχουν καταφέρει. Ακόμη και ο Αϊνστάιν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ανεπιτυχώς.
Ερμηνείες για τη φύση των δυνάμεων μέσα στον πυρήνα των στοιχειωδών σωματιδίων έχουν δώσει οι επιστήμονες. Δεν μπόρεσαν όμως ακόμη να εξηγήσουν την πιο συνηθισμένη και πιο οικεία σε όλους μας δύναμη, τη βαρύτητα. Αυτό τους εμποδίζει να αναπτύξουν μια ενιαία θεωρία. Τους βάζει όμως σε σκέψη και κάτι ακόμη. Έχουν ανακαλύψει, μέχρι στιγμής, περίπου 18 στοιχειώδη σωματίδια – τα πιο μικρά σωματίδια από τα οποία αποτελείται η ύλη. Αλλά ο αριθμός τους (18) είναι αρκετά μεγάλος για να θεωρούνται στοιχειώδη. Αναζητούν, λοιπόν, μήπως η ύλη αποτελείται από ακόμη μικρότερα, λιγότερα σε αριθμό σωματίδια, και μήπως ο κόσμος είναι λιγότερο περίπλοκος από τη μορφή που του δίνουν σήμερα.
Η τελευταία δημοσίευση που εγείρει αμφιβολίες για την ισχύ της παραδεδεγμένης θεωρίας (του Καθιερωμένου Προτύπου), δεν δίνει λύση στο πρόβλημα. Απλώς αμφισβητεί, με ισχυρές ενδείξεις, την ισχύ της θεωρίας.
Το θέμα έχει να κάνει με τον διαφορετικό ρυθμό διάσπασης δύο λεπτονίων, του ταυ και του μιονίου. Και αυτό βάζει τους επιστήμονες σε σκέψεις μήπως υπάρχουν δυνάμεις που επιδρούν και δημιουργούν αυτόν τον διαφορετικό ρυθμό διάσπασης, οι οποίες σήμερα δεν είναι γνωστές και η ανακάλυψή τους μπορεί να οδηγήσει σε άλλες, πολύ διαφορετικές παραδοχές για τον κόσμο.
Εδώ διακρίνεται όλη η καχυποψία των επιστημόνων για την παραδεδεγμένη θεωρία.
deconstruction_imageΗ αποδεκτή σήμερα θεωρία
Τι ακριβώς λέει η θεωρία του «Καθιερωμένου Προτύπου»; Δέχεται ως στοιχειώδεις μονάδες της ύλης τα κουαρκ και τα λεπτόνια (ηλεκτρόνιο, μιόνιο και το σωμάτιο ταυ) και πως τα σωμάτια αυτά συγκρατούνται με την άσκηση θεμελιωδών δυνάμεων.
Οι δυνάμεις αυτές είναι η ισχυρή πυρηνική (κρατά ενωμένα τα κουαρκ μεταξύ τους), η ηλεκτρομαγνητική (κρατά ενωμένα σε οικογένειες τα κουαρκ και τα λεπτόνια), η ασθενής (συγκρατεί τα πρωτόνια και τα νετρόνια στους πυρήνες των ατόμων) και η βαρύτητα (συγκρατεί τα σωματίδια που έχουν μάζα).
Το ερώτημα τώρα είναι πώς ασκούνται αυτές οι δυνάμεις. Ασκούνται με την ανταλλαγή ενός σωματιδίου. Δηλαδή, στην περίπτωση της ισχυρής πυρηνικής που συγκρατεί τα κουαρκ, ανταλλάσσεται μεταξύ των κουαρκ ένα σωματίδιο το οποίο ονομάζεται γλουόνιο. Στην περίπτωση της ηλεκτρομαγνητικής το σωματίδιο που ανταλλάσσεται λέγεται φωτόνιο, στην περίπτωση της ασθενούς, W και Z μποζόνια, και στην περίπτωση της βαρύτητας, βαρυτόνιο, αν και το τελευταίο δεν έχει ανακαλυφθεί.. Ενώ οι τρεις πρώτες δυνάμεις έχουν ερευνηθεί και ενοποιηθεί, οι επιστήμονες δεν μπορούν να ενοποιήσουν μαζί με αυτές και τη βαρύτητα. Και εδώ είναι που αρχίζουν τα προβλήματα και οι αμφιβολίες.
Τι ερευνούν στο CERN
imagesΤο πείραμα στο CERN δεν διερευνά μόνο την ύπαρξη του σωματιδίου (ή μποζονίου) Higgs, το οποίο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατά 99,999…% το εντόπισαν. Διερευνά στοιχεία για την σκοτεινή ύλη, τη σκοτεινή ενέργεια, το σπάσιμο της συμμετρίας κτλ. Κατά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) διαμορφώθηκαν ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης. Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ύπαρξης αντιύλης. Τι απέγινε; Η απάντηση που δίνεται είναι ότι η συμμετρία ύλης και αντιύλης έσπασε πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη. Κατά τη Θεωρία του Καθιερωμένου Προτύπου η συνολική υλοενέργεια (ύλη-ενέργεια) του σύμπαντος περιέχει 4,9% συνηθισμένη ύλη, 26,8% σκοτεινή ύλη και 68,3% σκοτεινή ενέργεια. Αντιλαμβάνεστε πόσο μικρό μέρος του σύμπαντος γνωρίζουμε.
Στο CERN σωματίδια, κυρίως πρωτόνια και βαρέα ιόντα μολύβδου, συγκρούονται σε έναν μεγάλο επιταχυντή ο οποίος καλείται LHC (Large Hadron Collider). Οι συγκρούσεις δεν γίνονται τυχαία, αλλά σε ορισμένες θέσεις που έχουν τοποθετηθεί ανιχνευτές. Οι ανιχνευτές αυτοί είναι: Ο CMS (Compact Muon Solenoid) και ο Atlas στους οποίους διερευνάται η ύπαρξη του σωματιδίου Higgs (στον Atlas αναζητείται και η ύπαρξη σκοτεινής ύλης), ο ALICE (Α Large Ion Collider Experiment), στον οποίο διερευνώνται οι στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, και ο LHCb (το b σημαίνει beauty), ο οποίος σχεδιάστηκε για να απαντήσει στο ερώτημα που πήγε η αντιύλη.
Η αμφισβήτηση
particleΑπό αυτόν τον τελευταίο ανιχνευτή είναι τα στοιχεία των μετρήσεων τα οποία χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Χασάν Τζαβάχερι, καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.
Σε αντίθεση με το τρίτο είδος λεπτονίων, τα ηλεκτρόνια, τα δύο άλλα, τα ταυ λεπτόνια και τα μιόνια, είναι εξαιρετικά ασταθή, με συνέπεια να διασπώνται σε ελάχιστο χρόνο. Σύμφωνα με το Καθιερωμένο Πρότυπο, αν γίνει η σχετική διόρθωση για τη διαφορά μάζας τους, οι διασπάσεις τους έπρεπε να γίνονται με τον ίδιο ρυθμό.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση των επιστημόνων, η οποία θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Physical Review Letters, οι ρυθμοί διάσπασης των δύο συγκεκριμένων ειδών παρουσιάζουν μια αισθητή, αν και μικρή, διαφορά.
Αν οι υπολογισμοί τους ισχύουν, το συμπέρασμα τότε είναι ότι πιθανώς στη διαδικασία εμπλέκονται άγνωστες έως σήμερα δυνάμεις ή σωμάτια.
Με δεδομένο πως η ίδια «μεταχείριση» των λεπτονίων είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό του Καθιερωμένου Προτύπου, «τότε θα μπορούμε να πούμε πως βρήκαμε αποδείξεις για ένα φαινόμενο πέρα από τη συγκεκριμένη θεωρία», συνεπώς η αναθεώρησή της θα μεταβάλει και την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο.

Η αυτόματη «επικοινωνία» χτυπά Αϊνστάιν και χάκερ


Η αυτόματη «επικοινωνία» χτυπά Αϊνστάιν και χάκερ

http://www.pontos-news.gr/article/139808/i-aytomati-epikoinonia-htypa-ainstain-kai-haker

Το μελλοντικό Νόμπελ Φυσικής, ίσως, δοθεί στους πρωτεργάτες ενός πρωτοποριακού τεστ, το οποίο επιβεβαίωσε, με μεγαλύτερη σιγουριά από κάθε άλλη φορά, ότι η κβαντική διεμπλοκή (ή κβαντικός εναγκαλισμός), δηλαδή η αυτόματη «επικοινωνία» και αλληλεπίδραση δύο αντικειμένων εξ αποστάσεως, συνιστά αναπόσπαστο συστατικό του κβαντικού κόσμου.

Η είδηση αποτελεί άσχημο νέο για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος σιχαινόταν αυτό το μυστηριώδες φαινόμενο, επειδή δεν μπορούσε να εξηγηθεί με βάση τις δικές του θεωρίες για το σύμπαν.
Εξίσου, όμως, κακό νέο αποτελεί και για τους χάκερ, καθώς η μελλοντική κβαντική κρυπτογράφηση θα είναι απείρως δυσκολότερη να «σπάσει» και θα μπορούσε να… απαιτεί διδακτορικό στην κβαντομηχανική.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ρόναλντ Χάνσον του ολλανδικού Πανεπιστημίου Ντελφτ, έκαναν σχετική προδημοσίευση στον επιστημονικό διαδικτυακό τόπο arXiv, σύμφωνα με τοNature, ενώ εκκρεμεί η επίσημη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές.
Στην κβαντομηχανική, τα αντικείμενα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις (π.χ. ένα σωματίδιο σε δύο σημεία). 
Επιπλέον όμως και κατά βάση, παράδοξα, οι ιδιότητες δύο μακρινών αντικειμένων, τα οποία απέχουν χιλιόμετρα μεταξύ τους, «διεμπλέκονται» ή «εναγκαλίζονται», με αποτέλεσμα όταν μετριέται κάποια ιδιότητα του ενός αντικειμένου, τότε η αντίστοιχη ιδιότητα του άλλου να παίρνει την ίδια τιμή,  παρ’ όλη τη μεταξύ τους απόσταση.

Δωρεάν όλο το εκπαιδευτικό υλικό για το ρατσισμό και τη διαφορετικότητα ΕΔΩ!

Δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για το ρατσισμό και τη διαφορετικότητα. Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για δράσεις και προγράμματα ευαισθητοποίησης από το Κοινωνικό Καφενείο.


Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 10 Δεκεμβρίου 1948 (άρθραβίντεοιστοσελίδα).
Σχολικά βίντεο
Εκπαιδευτικό υλικό
Βίντεο – Ταινίες μηκρού μήκους – Ντοκιμαντέρ
Ιστορίες – Μαρτυρίες
Τραγούδια

Ένας από τους επτά σοφούς του κόσμου απαντά σε τρία φιλοσοφικά ερωτήματα

EARTH
Ερώτηση 1: Πώς ξεκίνησε το σύμπαν;
Είναι ξεκάθαρο ότι από την παρατήρηση της κατάστασης διαστολής του σύγχρονου σύμπαντος, αυτό εξερράγη μετά από μια αρχική απίστευτα συμπαγή καυτή κατάσταση περίπου 13 δισ. χρόνια πριν. Φυσικά, δε μπορούμε να έχουμε καμία γνώση από τη στιγμή αυτή και πριν. Ξεκινώντας από το βασικό πρωτόνιο στην αρχική φλεγόμενη μάζα, τα νουκλεόνια του ηλίου ήταν τα πρώτα που σχηματίστηκαν καθώς τα διαστελλόμενα αέρια ψυχραίνονταν. Άστρα και γαλαξίες σχηματίστηκαν από βαρυτική κατακρήμνιση κατά τόπους στα διαστελλόμενα αέρια. Τα βαρέα νουκλεόνια σχηματίστηκαν από τη θερμοπυρηνική καύση του υδρογόνου και του ηλίου στα νεοσχηματισθέντα άστρα, με αποτέλεσμα να προκύψει η σχετική αφθονία που βλέπουμε σήμερα στο σύμπαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εξέπεμψε η αρχική φλεγόμενη μάζα έχει μελετηθεί στην παρούσα, εξαιρετικά διεσταλμένη και ψυχρή σημερινή της μορφή, παρέχοντας μας άμεση εικόνα αυτών των πρώιμων, καυτών και εξαιρετικά «συμπαγών» ημερών.
Ερώτηση 2: Από που προήλθαμε;
Όλες οι μορφές ζωής είναι η συνέπεια των θαυμάσιων χαρακτηριστικών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και της κβαντομηχανικής, που περιγράφουν πως τα ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια συμπεριφέρονται ανεξάρτητα και πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να σχηματίσουν μόρια -πολλές εκατοντάδες διαφορετικά μόρια. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κάτω από κανονικές συνθήκες πίεσης, θερμοκρασίας, και την παρουσία του νερού, η κβαντομηχανική των μορίων ενίοτε σχηματίζει μόρια που αυτοαντιγράφονται σε ευνοϊκά περιβάλλοντα. Σε τέτοιες συνθήκες έχουμε μια διαρκή διαδικασία που αποκαλούμε ζωή, συμπεριλαμβανομένων και των εαυτών μας. Η πολυπλοκότητα και η ποικιλία των διαφόρων μορφών ζωής είναι εκπληκτική.
Ερώτηση 3: Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου;
Αυτή η πολύ γενική ερώτηση ήταν πολύ δύσκολο να απαντηθεί πριν μερικά χρόνια. Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι τόσο περίπλοκη που είναι δύσκολο να προβλέψουμε πως θα ανταποκριθεί σε μελλοντικές προκλήσεις. Παρόλα αυτά, η συνεχής αδυναμία των τελευταίων δεκαετιών να αναλάβουμε δράση και να μειώσουμε σημαντικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων, και η μεγάλη πολιτική διαίρεση ανάμεσα στις κλιματικές ενδείξεις από τη μια, και σε αυτούς που αρνούνται την ύπαρξη ενός μελλοντικού προβλήματος, κάνουν ξεκάθαρο ότι ελάχιστα ή και τίποτα δε θα γίνει όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οπότε το μέλλον μας μοιάζει πράγματι ζοφερό. Ένας πλανήτης κατεστραμμένος από την ξηρασία σε μερικές περιοχές, τις καταιγίδες και τις πλημμύρες σε άλλες περιοχές, με σταθερή άνοδο και υπερθέρμανση της στάθμης των ωκεανών, και οι εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν εκτοπιστεί από τα αυξανόμενα επίπεδα στη στάθμη των ωκεανών. Το κύμα των προσφύγων που εκτοπίστηκε από τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ για να αναζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη είναι ελάχιστο σε σχέση με το μαζικό εκτοπισμό των ανθρώπων εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των ωκεανών. Και θυμηθείτε, η διακοπή των αερίων θερμοκηπίου έχει μόνο σαν αποτέλεσμα την παύση του ρυθμού θέρμανσης. Μπορεί να περάσουν εκατό χρόνια μέχρι το διοξείδιο του άνθρακα να αρχίσει να μειώνεται αρκετά για ξεκινήσει λίγη ψύχρανση εδώ. Οι άνθρωποι απλά δεν αντιδρούν σε μια μελλοντική καταστροφή εκτός αν την περιμένουν να έρθει εντός του μήνα, και ούτε καν τότε, αν οι αρνητές βοηθήσουν στη δημιουργία μιας ικανοποιητικής φαντασίωσης που θα βοηθά στην άρνηση του προβλήματος.

*Από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου η Αθήνα θα γίνει το επίκεντρο των επιστημών καθώς πρόκειται να φιλοξενήσει το 2ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών του Κόσμου. Περισσότερες πληφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.
Ο Eugene Ν. Parker είναι ο ένας από τους επτά σοφούς και ένας από τους διακεκριμένους επιστήμονες στην Κοσμολογία παγκοσμίως.

Συνέδριο για την Εκπαιδευτική Καινοτομία στη Λάρισα



Το συνέδριο διοργανώνει η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής εκπαίδευσης, Προσχολικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής) και το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας).

Κόστος συμμετοχής

  • Εισηγητές – Συνεισηγητές – Σύνεδροι: € 20
  • Φοιτητές: € 10

Σημαντικές ημερομηνίες:
09 Φεβρουαρίου 2015 1η Ανακοίνωση του Συνεδρίου
09 Μαρτίου 2015 2η Ανακοίνωση του Συνεδρίου
15 Ιουνίου 2015 Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής εργασιών
20 Αυγούστου 2015 Ενημέρωση αποδοχής εργασιών
10 Σεπτεμβρίου 2015 Λήξη προθεσμίας υποβολής τελικών εργασιών
04 Οκτωβρίου 2015 Ανακοίνωση προγράμματος του Συνεδρίου
23-25 Οκτωβρίου 2015 Διεξαγωγή του Συνεδρίου

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Αντί ...αποχαιρετισμού στον ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ Αστέριο Γκουγκούλη

Για να τον θυμόμαστε, όπως τον περιγράφει πιο κάτω η Χρύσα Βελησσαρίου χθες 1/9/2015:

Σήμερα κηδέψαμε τον ιδιαίτερο συνάδελφο και καρδιακό φίλο , τον εξαίρετο χημικό και καθηγητή των δυο μεγαλύτερων γιων μου Αστέριο Γκουγκουλή, το καρντάσι μου στο διπλανό γραφείο, το στήριγμά μου σε πολλές δυσκολίες, τον ήσυχο, ολιγομίλητο, παιδαγωγό Στέργιο. Διαγνώστηκε με εκτεταμένο καρκίνο πέρσι πριν τα Χριστούγεννα. Μας ενημέρωσε συγκινημένος, αλλά μας δήλωσε με χαμόγελο πως όσο κι, αν φοβάται, είναι μαχητής. Ένιωσε και τη δική μας αγωνία και αγάπη , ερχόταν με γλυκά μετά από κάθε θεραπεία, ίσως έπαιρνε, αλλά κυρίως μας έδινε θάρρος. Τελευταία εικόνα την τελευταία μέρα υπηρεσίας πριν το καλοκαίρι, μισός, εμφανώς καταβεβλημένος, αλλά μόνο στο σώμα. Δεν τον πλησίαζα πολύ, μη δει στα μάτια μου αυτό που φοβόμουν. Πλησίαζε η ώρα να φύγουμε. Με κοιτάει μια με ένα πονηρούτσικο χαμόγελο " Πού είσαι εσύ;Έλα δω" μου λέει και μου κάνει μια αγκαλιά και με φιλάει. Μου χτυπάει την πλάτη. " Όλα καλά"... Σήμερα ευχαρίστησα τους γονείς του που τον έφεραν στον κόσμο. Ήταν ευεργεσία η παρουσία του. Είπα στο μικρό γιο του να θυμάται, πόσο σπουδαίο μπαμπά είχε και να του μοιάσει. Είπα στη γυναίκα του - τι να πεις, αλλά πάντα κάτι σου 'ρχεται να πεις, εγώ αυτό ένιωθα- της είπα λοιπόν πως ο άντρας της με δίδαξε, πώς πεθαίνουν οι λεβέντες και πως κι εγώ μ' αυτό το σθένος θα 'θελα να πεθάνω. Κι άλλα πολλά είπαμε... Δε βαριέσαι μάταια. Απ' όλα εκείνη την τελευταία αγκαλιά τέλη Ιούνη και το γελαστό βλέμμα, λέω να κρατήσω πιο ζωντανά. Σκέτος θησαυρός.