Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Τηλε – επικοινωνία και τηλε – μάθηση ή αλλιώς «Επικοινωνώντας από το σπίτι»


Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι,

Καθώς οι αλλαγές στη ζωή μας είναι καταιγιστικές, επηρεάζουν το περιβάλλον, το ρυθμό και τη μορφή της δουλειάς όλων μας. Στις παρούσες, ιδιαίτερα πολύπλοκες συνθήκες, καλείστε να συνεχίσετε το πολύπλευρο έργο σας αλλάζοντας εντελώς τη μέθοδο διδασκαλίας εφαρμόζοντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χωρίς να έχετε εκπαιδευτεί γι’ αυτήν οι περισσότεροι.   Θα ήθελα, λοιπόν να σας προτρέψω να κάνετε ό,τι θεωρείτε εφικτό και να σας συγχαρώ εκ των προτέρων γι΄ αυτό! Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο προσαρμοστήκατε στα νέα δεδομένα, αποκτώντας νέες δεξιότητες!
Μπορείτε να επιλέξετε την σύγχρονη ή την ασύγχρονη τηλεκπαίδευση. Κάθε μια έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εξαρτάται ποια θεωρείτε εσείς καταλληλότερη για τον τρόπο που θέλετε να επικοινωνήσετε με τους μαθητές σας. Επίσης, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε  την πλατφόρμα ή τον τρόπο που γνωρίζετε καλύτερα ή θεωρείτε πιο πρόσφορο. Στις παρούσες πιεστικές συνθήκες, καλύτερα να αξιοποιήσετε το χρόνο σας, για να οργανώσετε τη δουλειά σας παρά για να εξοικειωθείτε με διαφορετικά ηλεκτρονικά περιβάλλοντα, εκτός και αν θεωρείτε αυτή την καινούρια γνώση μια πρόκληση! Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τουλάχιστον ένα από τα προτεινόμενα περιβάλλοντα Webex (για σύγχρονη) και e-class ή e-me (για ασύγχρονη τηλεκπαίδευση).
Όσοι, από εσάς, διδάσκετε στη Γ΄ Λυκείου Τμήματα Προσανατολισμού μπορείτε να χρησιμοποιείτε υλικό από τα «Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα» Study for exams - http://www.study4exams.gr/, για τους μαθητές της, αν και νομίζω ότι το ξέρετε ήδη. Στην ιστοσελίδα μου (https://akontogeorgiou.blogspot.com/), θα αναρτώ χρήσιμες πληροφορίες για όλες τις ειδικότητες, αλλά και για τους συναδέλφους ΠΕ04.
Πληροφορίες θα βρίσκετε και στην ιστοσελίδα του 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής (https://blogs.sch.gr/4pekesat/), όπου υπάρχει και ετικέτα που αφορά στην «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και ανανεώνεται συνεχώς.
Θα σας προτείνω, ακόμη, τα θέματα των γνωστικών αντικειμένων που δίνετε στους μαθητές σας να είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και στο μέσο επίπεδο αυτών που συζητούσατε στην τάξη.
Στόχος είναι να τους απασχολείτε δημιουργικά και να τους καθοδηγείτε να εμβαθύνουν στην ήδη διδαχθείσα ύλη, ανάλογα με τις δεξιότητες και ικανότητες του καθενός/μιάς. 
Βεβαίως, είμαι στη διάθεσή σας και για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε!

Ασημίνα Κοντογεωργίου
ΣΕΕ Παιδαγωγικής Ευθύνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου